2010-04-21

PRANEŠIMAS

PIGŪS PLASTIKINIAI LANGAI – NEGARANTUOTA KOKYBĖ, TAČIAU GARANTUOTOS PAPILDOMOS IŠLAIDOS

Pastaruoju metu vis dažniau vartotojai informuoja Respublikinę langų ir durų gamintojų asociaciją apie tai, kad langai praranda savo formą, dėl prastos kokybės detalių langus tenka dažnai remontuoti. Padaugėjo ir tokių skundų, kad įmonė, kurioje vartotojas įsigijo langus, buvo likviduota ir remonto darbų pagal garantiją nebeatlieka.

Pasak Arvydo Klimkevičiaus, Respublikinės langų ir durų gamintojų asociacijos direktoriaus, vartotojai dažnai susigundo žema kaina ir nepagalvoja, kad tokie langai gali būti prastos kokybės. Pagrindinėmis įvairių problemų priežastimis yra tai, kad kai kurie gamintojai, norėdami pasiūlyti klientui produkciją už žemesnę kainą, naudoja nekokybiškas ir pigias žaliavas. Pasak A. Klimkevičiaus, dažniausiai medžiagos, iš kurių yra gaminami langai, nėra pritaikytos Lietuvos klimatui, todėl po kurio laiko pigūs langai praranda formą, suskilinėja jų paviršius. Tokie langai gaminami iš prasto ir nekokybiško profilio, kurio sienelės yra plonesnės nei turi būti pagal valstybinio statybos reglamento reikalavimus.

Kartais prapjovus plastikinį profilį galima pamatyti, kad jis nėra vienalytis, t. y. baltas PVC yra tik paviršiuje, kurį mato pirkėjas, o profilio vidus yra pilkos arba rudos spalvos. Toks profilis gali būti pagamintas iš antrinės (perdirbtos) žaliavos.

Patariame gerai apžiūrėti jau pagamintus, bet dar nesumontuotus langus, nes ne baltos spalvos PVC sluoksnį galima pamatyti ir iš lango staktos (rėmo) išorinės pusės.

Perkant langą pardavėjas turi informuoti vartotoją, iš kokio profilio yra pagamintas langas, tame tarpe jeigu langas pagamintas ir iš profilio kuris pagamintas iš antrinės (perdirbtos) žaliavos. Vartotojui, ketinančiam įsigyti langus, rekomenduotume pasidomėti gaminio kilme, sertifikatais arba bandymo protokolais bei atitikties deklaracijomis, kurias privalo pateikti gamintojas (pardavėjas).

Labai dažnas atvejis, kai lango profilio viduje nėra metalinio intarpo arba jis yra tik langų kampuose ir tose vietose, kur tvirtinami varstymo mechanizmai. Langų profilio viduje esantis metalinis profilis yra plonesnis nei reikalaujama pagal Lietuvoje galiojančias normas. Dėl šių priežasčių atsiradusių langų defektų neįmanoma pataisyti, o neseniai įsigytus langus žmogus yra priverstas keisti naujais.

RLDGA direktorius A. Klimkevičius rekomenduoja pirkti langus tik iš patikimų gamintojų ir pataria atkreipti dėmesį ne tik į gaminių kainą, bet ir į gamintoją, taip pat pasidomėti, kokia gamintojo patirtis, ar jis turi visus reikalingus dokumentus bei pažymėjimus, patvirtinančius gaminio ir žaliavų kokybę.

Asociacijos direkcija
Tel.: (8-5) 2121216,